Jak wygląda menu kierowcy wyścigowego?
Co jedzą kierowcy wyścigowi podczas zawodów i jak wygląda ich restauracja?
Seat ujawnia jak wygląda „od kuchni” – dosłownie - puchar Seat Leon Eurocup. Podobnie jak w wielu innych międzynarodowych wyścigach, padok Seat Leon Eurocup musi pozostać funkcjonalny w każdym zakątku Europy. Gdziekolwiek pojawią się najszybsze Leony Cup Racer, tuż obok staje restauracja Seat Sport, często będąca sercem padoku.
Rygorystyczna organizacja zawodów i spełnienie potrzeb wszystkich uczestników z różnych krajów, wymaga od kucharzy przygotowania średnio 15 kg owoców i warzyw, 30 kg produktów mięsnych, ok. 600 kaw i 500 innych napojów – wszystko dla blisko 200 gości dziennie!
„Wszystko musimy planować przed, w trakcie i po zawodach, w bardzo metodyczny sposób. W naszych żyłach płynie już krew motorsportu – robimy to od 20 lat. Ta praca różni się od podobnych zajęć w hotelarstwie czy na imprezach, ponieważ tam panują ścisłe harmonogramy i określony typ gościa” – wyjaśnia Javier García, dyrektor firmy odpowiedzialnej za restaurację.
„Musimy bardzo dobrze koordynować nasze działania, ponieważ mamy wiele osób odwiedzających i ograniczoną przestrzeń” - dodaje Adam Morley, australijski szef kuchni.
Restauracja Seat Sport i przyległe obiekty wykonane są z przyczepy specjalnej ciężarówki oraz pojazdów wspierających. Wszystko znajduje się pod kontrolą 8 osób, które przez 3 dni trwania każdego wyścigu Seat Leon Eurocup dbają o dobrą dietę m.in. kierowców.
Część z produktów kupowana jest i przygotowywana już w Hiszpanii. „Wszystkie świeże produkty kupujemy na miejscu, w kraju, w którym aktualnie jesteśmy. Jeśli musimy jechać do supermarketów, wszyscy patrzą na nas z przerażeniem, ponieważ w mig opróżniamy wszystkie półki” – mówi z uśmiechem Javier Marqués, nadzorca restauracji.
„Typowe menu na Seat Leon Eurocup obejmuje duży wybór sałatek, żeby kierowcy mogli jeść zdrowo. Pozostałym wyborem są makarony czy risotto, a głównym daniem jest mięso, ryba czy coś z regionu, który właśnie odwiedzamy – wszystko zawsze w towarzystwie warzyw i owoców. Oprócz tego mamy też otwarty bar i serwujemy tam małe śniadania” – opisuje szef kuchni Adam Morley.
Nie tylko puchar Seat Leon Eurocup jest pełen emocji. Postawienie restauracji Seat Sport przed każdymi zawodami zajmuje ok. 15 godzin – rozpoczyna się w środę po południu, by w piątek rano już serwować pyszne dania. W kuchni Seata także panuje wyjątkowo zespołowa atmosfera, a okrążenia kucharzy z pewnością należą do najszybszych./oprac. ns/
Zobacz podobne artykuły:
Wicepremier Gawkowski stracił samochód
Wiadomości / News
2024.04.25
Alfa Romeo - nazwa Milano już była
Wiadomości / News
2024.04.24
Dwie duże marki chińskich samochodów w tym roku trafią do Polski
Wiadomości / Gorące tematy
2024.04.23
Startuje sezon rajdowych MP
Wiadomości / Moto sport
2024.04.26
Majówka 2024 – raport drogowy
Bezpieczeństwo
2024.04.26
Nissan Qashqai E-Power Tekna + – Nadzieja przyszłości?
Testy / Testy
2024.04.26