Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

reklama
Jak wygląda menu kierowcy wyścigowego?
kalendarz 05/09 2015

Jak wygląda menu kierowcy wyścigowego?

Wiadomości / Ciekawostki

Co jedzą kierowcy wyścigowi podczas zawodów i jak wygląda ich restauracja?

Seat ujawnia jak wygląda „od kuchni” – dosłownie - puchar Seat Leon Eurocup. Podobnie jak w wielu innych międzynarodowych wyścigach, padok Seat Leon Eurocup musi pozostać funkcjonalny w każdym zakątku Europy. Gdziekolwiek pojawią się najszybsze Leony Cup Racer, tuż obok staje restauracja Seat Sport, często będąca sercem padoku.

Rygorystyczna organizacja zawodów i spełnienie potrzeb wszystkich uczestników z różnych krajów, wymaga od kucharzy przygotowania średnio 15 kg owoców i warzyw, 30 kg produktów mięsnych, ok. 600 kaw i 500 innych napojów – wszystko dla blisko 200 gości dziennie!

„Wszystko musimy planować przed, w trakcie i po zawodach, w bardzo metodyczny sposób. W naszych żyłach płynie już krew motorsportu – robimy to od 20 lat. Ta praca różni się od podobnych zajęć w hotelarstwie czy na imprezach, ponieważ tam panują ścisłe harmonogramy i określony typ gościa” – wyjaśnia Javier García, dyrektor firmy odpowiedzialnej za restaurację.

„Musimy bardzo dobrze koordynować nasze działania, ponieważ mamy wiele osób odwiedzających i ograniczoną przestrzeń” - dodaje Adam Morley, australijski szef kuchni.

Restauracja Seat Sport i przyległe obiekty wykonane są z przyczepy specjalnej ciężarówki oraz pojazdów wspierających. Wszystko znajduje się pod kontrolą 8 osób, które przez 3 dni trwania każdego wyścigu Seat Leon Eurocup dbają o dobrą dietę m.in. kierowców.

Część z produktów kupowana jest i przygotowywana już w Hiszpanii. „Wszystkie świeże produkty kupujemy na miejscu, w kraju, w którym aktualnie jesteśmy. Jeśli musimy jechać do supermarketów, wszyscy patrzą na nas z przerażeniem, ponieważ w mig opróżniamy wszystkie półki” – mówi z uśmiechem Javier Marqués, nadzorca restauracji.

„Typowe menu na Seat Leon Eurocup obejmuje duży wybór sałatek, żeby kierowcy mogli jeść zdrowo. Pozostałym wyborem są makarony czy risotto, a głównym daniem jest mięso, ryba czy coś z regionu, który właśnie odwiedzamy – wszystko zawsze w towarzystwie warzyw i owoców. Oprócz tego mamy też otwarty bar i serwujemy tam małe śniadania” – opisuje szef kuchni Adam Morley.

Nie tylko puchar Seat Leon Eurocup jest pełen emocji. Postawienie restauracji Seat Sport przed każdymi zawodami zajmuje ok. 15 godzin – rozpoczyna się w środę po południu, by w piątek rano już serwować pyszne dania. W kuchni Seata także panuje wyjątkowo zespołowa atmosfera, a okrążenia kucharzy z pewnością należą do najszybszych./oprac. ns/
 

Zobacz podobne artykuły:

Tajemniczy prototyp Peugeota
kalendarz 18/04 2024

Tajemniczy prototyp Peugeota

Prezentacje / Concept Cars

2024.04.18

Był praktycznie gotowy do produkcji. Powstał tylko w jednym egzemplarzu.
Alfa Romeo – kontrowersje wokół nazwy
kalendarz 16/04 2024

Alfa Romeo – kontrowersje wokół nazwy

Wiadomości / News

2024.04.16

Alfa ugięła się pod naciskiem włoskiego rządu i zmieniła nazwę nowego modelu.
Premiery BMW podczas Święta Motoryzacji
kalendarz 15/04 2024

Premiery BMW podczas Święta Motoryzacji

Wiadomości / News

2024.04.15

Tegoroczne Concorso d'Eleganza Villa d'Este może być miejscem prezentacji nowego M4 CS.
Najnowsze artykuły:
Tajemniczy prototyp Peugeota

Tajemniczy prototyp Peugeota

Prezentacje / Concept Cars

2024.04.18

Był praktycznie gotowy do produkcji. Powstał tylko w jednym egzemplarzu.
 52. Rajd Świdnicki - powroty i niespodzianki

52. Rajd Świdnicki - powroty i niespodzianki

Wiadomości / Moto sport

2024.04.17

77 załóg, w tym 26 w rajdówkach sprzed lat, zadeklarowało start w 52. edycji Rajdu Świdnickiego.
Alfa Romeo – kontrowersje wokół nazwy

Alfa Romeo – kontrowersje wokół nazwy

Wiadomości / News

2024.04.16

Alfa ugięła się pod naciskiem włoskiego rządu i zmieniła nazwę nowego modelu.